Тенденцията на борсите е към понижаване на цените. Това коментира за

...
Тенденцията на борсите е към понижаване на цените. Това коментира за
Коментари Харесай

Експерт: Тенденцията на борсите е към понижаване на цените


Тенденцията на борсите е към намаление на цените. Това разяснява за " Твоят ден " Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса.

По думите му цените на главните артикули бутат инфлацията напред, само че по-големият проблем са цените на газа и тока.

Той направи разбор на цените на стоковите тържища на суровините. " Петролът стартира от 2-3 месеца да върви надолу. Далеч сме от 130 $ за барел през март. Търсене има, само че и производството не е малко. Котировките са 97-98 за барел сега. Цената на горивата би трябвало да спадат, в случай че въздейства единствено петролът. Цените на бензина и дизела сега са 45-47% по-високи от предходната година по това време. Около 2700-2800 е цената за 1000 литра. 

Относно цената на хлебната пшеница той означи, че в края на февруари и началото на март е имало пик от над 500 $ на звук, невиждани до оня миг. " В момента е към 330 $ на звук. Има растеж спрямо предходната година. Цената по международните тържища обаче върви надолу ", разкри Симов.

Пазарните цени на царевицата са с сходна наклонност като пшеницата. " Нормалната цена за звук е към 270 $ на звук, само че има и пикове от към 420 $. В момента има усмиряване, а в този момент цените са към 300 $ на звук. 10-15% е растежът спрямо август на 2021 година ", сподели той. 

Цените на слънчогледовото олио бележи сензитивен спад. " Рязкото повишаване в резултат на войната доведоха до пикови стойности от 2350 $ на звук, само че наклонността е към спад. 1500 $ на звук, колкото и предходната година, са цените сега. Производство на слънчоглед има, пазарът се успокои ", безапелационен е Симов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР